19 juli 2019 

5 tips om je beter te concentreren

Hoe beter je je kunt concentreren, hoe meer je kunt bereiken. Je richt je aandacht op de dingen die écht van belang zijn en laat je niet afleiden. Dat geeft rust en een goed gevoel. Het is niet makkelijk, want er is genoeg waar je door afgeleid kunt worden.

In dit blog geef ik je 5 tips om je beter te concentreren.

1. Kies wat belangrijk is en plan je dag

Maak je (werk)dagen simpeler. Bepaal iedere dag opnieuw je 3 belangrijkste prioriteiten en werk daaraan.
Vraag jezelf af: wat moet ik minimaal doen om van deze dag een succes te maken?
En ga dat doen. Laat je niet afleiden, werk een paar uur ongestoord door.
Je zult zo véél meer gedaan krijgen en je ook gelukkiger voelen. Je maakt stappen en dat geeft een goed gevoel en energie.

Je hoeft niet veel te doen. Je moet de dingen doen die verschil maken. En verschil maak je echt met concentratie en de ruimte om effectief te werken.

2. Doe 1 ding tegelijk (single-tasking)

Als je veel kleine taken door elkaar heen doet ben je niet alleen minder effectief, je voelt je ook snel gestresst. Je hersenen weten niet meer waar ze hun aandacht aan moeten geven en gaan alle kanten op. Als je een paar uur blokkeert voor één belangrijke taak ben je super productief, bespaar je tijd en voel je je gelukkiger.Meer dingen tegelijk doen lijkt misschien een goed idee want je bent druk bezig, maar het is ontzettend niet-effectief. Je kunt beter lang werken aan één belangrijke taak.

Waarom?

1. Je verliest minder tijd

Als je één ding tegelijk doet bespaar je jezelf heel veel tijd. Vergelijk het met een machine; als dezelfde machine steeds iets anders moet maken terwijl het eerste product nog niet af was, kost dat veel omsteltijd. Zo is het met ons ook; als je blijft wisselen tussen dingen die je wilt of moet doen kost het je veel tijd. Je hersenen moeten zich opnieuw focussen en inlezen en dat kost al gauw een kwartier per wisseling. Zonde van je tijd!

2. In de flow

Je komt in een flow als je geconcentreerd werkt aan een taak. Je gaat er in op, je hersenen kunnen zich helemaal richten op wat je aan het doen bent, er komt iets uit je handen en dat geeft een prettig gevoel.

3. Ga voor kwaliteit, dan komt de kwantiteit vanzelf

Denk jij dat je druk móét zijn, op je werk of thuis? Dat je niet ontspannen mag werken? Omdat je dan geen goed werk aflevert? Als je dat idee uit je hoofd kunt zetten maak je een hele grote stap. Het is namelijk niet waar. Hoe beter je je kunt concentreren op het ene ding dat je aan het doen bent, hoe meer je bereikt. Concentratie leidt tot kwaliteit, en die gaat vaak verloren door van alles door elkaar te doen.

4. Single-tasking zorgt voor minder stress

Meer dingen tegelijk doen maakt je gestrest en geeft je een druk hoofd. Je hersenen springen van hot naar her. Als je je aandacht op één ding richt krijg je rust in je hoofd.

3. Maak een actielijstje voor kleine dingetjes

Schrijf alle dingen die door je hoofd vliegen op een lijstje. Zo hoef je er niet meer over na te denken en vergeet je ze niet. Kies een moment op de dag om alle kleine acties achter elkaar op te pakken. Zo, dat geeft ruimte in je hoofd en in je agenda.

4. Zorg dat je niet afgeleid kunt worden. 

Merk je dat je toch nog afgeleid wordt? Zorg dan dat die afleider niet meer bij je in de buurt kan komen. Mijn telefoon is mijn grote afleider, ook al wil ik het niet, als hij naast me ligt pak ik hem regelmatig op. Ik leg hem dus echt weg als ik me moet concentreren.

Tip: Bedenk wat jou afleidt en hoe je dit kunt voorkomen!

5. Neem regelmatig pauze.

Hoe vaak gun jij je hoofd rust? Misschien denk je dat je altijd bezig moet zijn, maar dat is zeker niet zo. af en toe moet je hoofd rust gunnen. Net zoals je lichaam heeft je hoofd ook af en toe rust nodig om weer op te laden. Zorg daarom heel regelmatig voor een zen moment: let alleen maar op je ademhaling (in-uit). Of ga een halfuurtje wandelen en laat je mobiele telefoon thuis.

Zo, ik ben heel tevreden nu ik dit blog helemaal af heb. Ik heb alle stappen hierboven gevolgd:

  • prioriteit gesteld om dit blog te schrijven
  • alleen maar aan dit blog gewerkt en afgemaakt
  • acties die ik ondertussen bedacht opgeschreven in mijn agenda
  • telefoon weggelegd
  • af en toe even opgestaan en een paar keer de trap op en af gelopen en gelet op mijn ademhaling.

 

Ja – een hoop dingen die je kunt doen. En dit is nog maar het begin. Hoe meer aandacht je hebt voor wat je aan het doen bent, hoe beter je je kunt concentreren. Dan wil je niet meer anders. En bereik je meer. Waardoor je leven steeds iets leuker, eenvoudiger en lichter wordt. Dat is precies wat anderen al voor elkaar krijgen met mijn online training Op weg naar mindfulness.

Online training mindfulness

Mindfulness is een hele goede manier om je aandacht te trainen en je concentratie te verbeteren. Wil je daar meer over weten kijk dan hier.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen