Wat is ACT?

ACT is de afkorting voor Acceptance & Commitment Therapie en bestaat uit een aantal stappen die je leren afstand te nemen van je gedachten, te accepteren wat je overkomen is en te ontdekken wat jouw leven waardevol maakt.

Wat is ACT?

Acceptance and Commitment Therapy is een relatief nieuwe vorm van gedragstherapie die aan het eind van de 20ste eeuw is ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Steven C. Hayes. ACT is een mooie combinatie van verschillende werkzame technieken.
ACT helpt je om op een flexibele manier om te gaan met de obstakels die je tegen komt (Acceptance) en hier niet in verzandt, zodat je tijd en energie over houdt om te  investeren in de dingen die je écht belangrijk vindt (Commitment).

Uit welke onderdelen bestaat ACT?

ACT bestaat uit zes verschillende vaardigheden, die vaak uitgebeeld worden in het ACT-hexaflex: Wat is ACT?
Acceptatie: Ruimte maken voor vervelende ervaringen. Defusie: Afstand nemen van je gedachten. Het Zelf: Flexibel omgaan met je zelf(beeld). Hier en Nu: Aandacht voor het Hier en Nu. Waarden: Stilstaan bij wat je echt belangrijk vindt. Toegewijd Handelen: Investeren in je waarden.

Wat is het doel van ACT?

De 6 vaardigheden die hierboven genoemd zijn zorgen er samen voor dat je psychologisch flexibeler wordt. Het doel is dus niet zozeer het reduceren van klachten, maar het ontwikkelen van persoonlijke veerkracht.  Deze methode maakt veel gebruik van metaforen en oefeningen; je ontwikkkelt zo op een ervaringsgerichte manier de verschillende vaardigheden.

Voor wie is ACT geschikt? 

ACT is erkend als evidence based therapy voor verschillende psychische klachten. Ook is deze nieuwe therapie effectief gebleken bij het vergroten van het algemeen welzijn;  er hoeft dus geen sprake te zijn van psychopathologie om baat te hebben bij deze therapievorm. Als je veel last hebt van gepieker, last hebt van gedachten die blijven malen, slecht slaapt, geen duidelijke focus hebt, je eerder opoffert dan voor jezelf opkomt, moeite hebt met oplossingen te vinden, het gevoel hebt dat je geleefd wordt, dan is ACT voor jou geschikt.

Meer over ACT?

Wil je hier meer weten?  Neem dan contact met me op. Ik help je graag verder.
 
Reactie plaatsen