29 november 2019 

Nieuwsgierig naar ACT?

ACT is een nieuwe therapievorm, die uit 6 stappen bestaat. Deze methode spreekt mij aan omdat er veel gebruik gemaakt wordt van metaforen, humor en oefeningen. Het is eerder “leren leven met het leven”dan jezelf veranderen of je gedachten veranderen. Ja, het gaat om leren accepteren wat je overkomt en zelf (weer) de baas over je eigen leven worden. In plaats van blijven vechten tegen wat je liever of echt niet zou willen, of geleefd worden door je omgeving en geen eigen keuzes durven te maken.

De 6 stappen van ACT

Het model van ACT bestaat uit zes onderdelen, je ziet ze op deze afbeelding, het ACT-hexaflex:

6 stappen van ACT

In het kort zijn dit de 6 stappen:

1. Acceptatie

In deze eerste stap ga je ontdekken of en hoe je mensen/gebeurtenissen/feiten in je leven probeert onder controle te houden, oftewel hoe je probeert de dingen te laten zijn zoals jij zou willen dat ze zijn. Je ontdekt hoe je niet werkzame strategieën kunt los laten. Je oude tactieken  loslaten om tijd en ruimte te maken voor een nieuwe manier van leven.

2. Defusie

In deze stap ga je het effect van je gedachten ontdekken. Je leert hoe je kunt loskomen van gedachten, zodat deze je minder snel zullen raken. Je kunt dan van een afstand naar je gedachten kijken en onderzoeken of ze nut hebben in zijn leven.

3. Zelf als context

Jij bent niet je gedachten. Dat heb je misschien al vaker gehoord of gelezen, in deze stap ga je leren wat het echt betekent en wat “jij”dan wel bent.

4. Mindfulness

Als je met je gedachten bent bij wat er “hier en nu”gebeurt (in plaats van piekeren over wat er gisteren gebeurde of wat je morgen moet gaan doen) geeft dit je rust. In deze stap ontdek je een aantal praktische manieren om mindful te leven, dat wil zeggen dat je met je aandacht volledig bij “nu” bent.

5. Waarden

Ontdekken wat je werkelijk belangrijk vindt in het leven. Weet je nog wat jij echt belangrijk vindt en heb je daar ook je leven op ingericht? Of leef je bij de waan van de dag en word je geleefd door je omgeving? In deze stap ontdek je welke waarden voor jou het belangrijkste zijn. Waarden zijn richtinggevende principes, die je leven zinvol en waardevol maken.

6. Toegewijde actie

In deze laatste stap ga je afspraken met jezelf maken zodat je gaat leven naar je waarden. Dingen gaat ondernemen op basis van je waarden. In deze stap leer je hoe je een plan kunt trekken voor de korte termijn (het komende uur, vanmiddag, morgen, week) en voor de langere termijn. Zo ga je stappen maken.


De oefeningen en metaforen uit deze zes stappen helpen je psychologisch flexibeler te worden. Hierdoor kun je beter omgaan met de grillen van het leven, en ben je sneller geneigd om de dingen te doen die echt belangrijk voor je zijn. ACT zorgt voor een vrolijke speelse levenshouding, waarbij alle angst en pijn die onlosmakelijk   aan het leven zijn verbonden op de koop toe wordt genomen.

Wil je meer over ACT weten? Kijk dan hier verder.

Over de schrijver
Reactie plaatsen