Ken je dat, mensen die tegen je zeggen “heb wat meer vertrouwen, dan komt alles goed”. Makkelijker gezegd dan gedaan.
Wat is zelfvertrouwen eigenlijk, waardoor raak je je zelfvertrouwen kwijt, en: wat kun je zelf doen om meer zelfvertrouwen te krijgen?
Wat is zelfvertrouwen?
Zelfvertrouwen is het vertrouwen dat je in jezelf hebt. Het is een realistische kijk op wat je kunt; het vertrouwen dat je zelf taken en hindernissen aankunt. Je zelfvertrouwen wordt steeds groter als je lastige of nieuwe dingen aanpakt en als je jezelf accepteert zoals je bent en wat je kunt. Want je hoeft niet alles te kunnen.
Hoe raak je je zelfvertrouwen kwijt?
Zelfvertrouwen ontwikkelt zich in de kinderjaren, en wordt beïnvloed door onder meer:
– persoonlijkheid; de een is van nature meer risicomijdend dan een ander.
– ingrijpende gebeurtenissen, zoals scheiding, ziekte, overlijden, geweld.
– sociale omgeving: als je geen ruimte kreeg voor je eigen mening, veel kritiek kreeg, of bijvoorbeeld gepest werd, kan dit invloed hebben op je zelfvertrouwen als je ouder wordt.
Je bent bang geworden voor bepaalde situaties, durft weinig nieuwe dingen aan te pakken Of je durft niets te zeggen, omdat je bang bent dat je het niet kunt of dat een ander vindt dat je iets stoms zegt. Zo neemt je zelfvertrouwen steeds meer af en kom je in een negatieve spiraal terecht.
5 tips voor meer zelfvertrouwen
1. Let op wat je denkt
Vaak word je nu onzeker als je terugdenkt aan een andere situatie en het nare gevoel hierbij terugkomt. Dan denk je al snel, nee niet doen, dat wil ik niet meer. Maar de situatie nu is niet de situatie van toen. Bij de situatie nu horen andere gedachten. Dus oefen daarmee. Bedenk de komende tijd iedere dag bij een situatie waarin je zelfvertrouwen je in de steek liet:
1. Wat was de situatie, wat gebeurde er? (Gebeurtenis)
2. Wat deed je? (Gedrag)
3. Wat voelde je toen? (Gevoel)
4. Wat dacht je? (Gedachte)
5. Was dit terecht in deze situatie? (Klopt dit nu nog?)
2. Omdenken
Als je weinig zelfvertrouwen hebt, denk je waarschijnlijk vaak in “nieten”. Bijvoorbeeld ‘Ik kan het niet’ of ‘iedereen vindt het stom als ik wat zeg’. Deze gedachten zijn niet realistisch. Het is belangrijk om deze gedachten om te denken naar een gedachte die je wel helpt: “zo kan ik het wel”, “ik mag staan voor mijn mening”.
3. Ga uitdagingen niet uit de weg
Wanneer je denk dat je iets niet kunt, doe het dan toch. Begin niet te moeilijk. Kleine stapjes. Hierdoor ervaar je dat je heus wel iets kunt en dat je het een volgende keer weer kunt. Wanneer je dit steeds vaker ervaart, groeit je zelfvertrouwen vanzelf.
4. Weet wat je kwaliteiten zijn
Misschien heb je het idee dat je weinig zelf kunt of weinig zelf bereikt. Dit is niet zo, iedereen heeft zijn of haar kwaliteiten. Schrijf op wat je goed kunt en wat je allemaal bereikt hebt. Ook al heb je in het begin misschien het gevoel dat het maar kleine dingen zijn. Schrijf het ook op wanneer je een complimentje van iemand krijgt.
5. Accepteer jezelf zoals je bent.
Ga uit van je eigen kracht. Iedereen is anders en dat is maar goed ook. Er zullen altijd mensen zijn die jouw ideeën prima vinden en mensen die er minder mee hebben. En dat is ok. Wees je daarvan bewust.
Vind je het lastig om je bewust te worden van je gedachten en deze te veranderen, of jezelf te accepteren en wil je hieraan werken? Een cursus Mindfulness of Persoonlijke Coaching kan je hierbij helpen.
Heb je een vraag, of wil je weten hoe je fitter kunt worden?
Mail dan naar anja@vit4life.nl of bel Anja Lefeber op 06-2392 1593.
Mooie dag, Anja