07 juli 2016 

Hoe light Is Light?

Dinsdagavond was ik met de Start Groep aan het lopen en het gesprek kwam op light producten. Eén van de loopsters at regelmatig heerlijk light roomijs met vers fruit, slagroom en chocoladesaus. Omdat het toch light was.

Hieronder lees je de reacties uit de groep, ik heb de feiten er aan toegevoegd.

1. Light producten zijn niet light

Light producten bevatten ondanks de benaming “light” nog een hoop vet of suiker. Het is meestal light chips, light mayonaise, light roomijs, frisdrank light. . . . nooit light tomaatjes.

Feit: Ik heb even opgezocht wanneer een product “light” genoemd mag worden.
Een ‘light’ product bevat minimaal 30% minder vet, suiker of kilocalorieën dan het originele product. Dat is wettelijk bepaald, net zoals het feit dat op het etiket moet staan om welke van de drie het gaat: minder suiker, minder vet of minder calorieën.

Wanneer er minder vet in een product zit is dit vaak vervangen door koolhydraten en eiwitten die ook energie bevatten. Het product bevat dan misschien meer calorieën dan je zou verwachten. Bij zoete light-producten, zoals light-frisdranken, is (een deel van) de suiker vervangen door zoetstoffen.

Blijf dus scherp: soms bevat een light product minder vet, maar zit er ineens meer suiker in dan in het origineel.

2. Light producten zitten vol met kunstmatige stoffen

Feit: Zoete light producten krijgen smaak door een hoop kunstmatige zoetstoffen.

Ongemerkt kun je zo een hoop zoetstoffen binnen die geen enkele voedingswaarde bevatten. Dat is dus op zich wel light.
Er is veel discussie of deze stoffen nu schadelijk zijn of niet, maar in ieder geval houden ze de drang naar suiker in stand.

3. Light producten zijn prima, ze zitten vaak in diëten

Feit: Als je bijvoorbeeld echt niet zonder chocoladevla kan, maar wel graag dunner wilt worden, kan een overstap op een suikervrije 0%-vet vla met zoetstoffen lonen.

Toch geloven voedingsdeskundigen (waaronder ik) dat je voorkeur voor (te) zoet, zout en vet afleren een effectievere methode is om dunner te worden en te blijven. Ik at zelf altijd melkchocolade, maar sinds ik minder suiker eet, en heel zoete smaken ontwend ben, vind ik die niet meer lekker. Na een paar happen voel ik  de suikerboost al naar mijn hoofd trekken. Nu neem ik af en toe een blokje extra pure chocola en daar voel ik me veel beter bij.

Gewoon gezond en lekker eten is een veel beter dieet. Daar kan geen light tegenop.

4. Van light producten krijg je trek en honger

Feit: Je honger- en verzadigingsgevoel wordt verstoord door de kunstmatige smaakstoffen.

Je hersenen herkennen de zoete smaak van zoetstof als suiker, de belangrijkste brandstof voor je lichaam. Maar met zoetstof krijgt het niet de energie binnen die bij suiker hoort. Als reactie vraagt je lichaam om meer, en dat uit zich in lekkere trek en honger, waardoor je uiteindelijk meer gaat eten. Herken je dit?

5. Light maakt dik

Nog een belangrijke opmerking: je denkt al snel ’het is light, dus het kan geen kwaad’ .

Als het ‘geen kwaad kan’ dan kun je net zo goed nog wat extra nemen. Uiteindelijk heb je dan meer calorieën binnen dan de bedoeling was. Want ook al is het light, een vet product met 30% minder vet is nog steeds vet. Je denkt bijvoorbeeld dat je best nog een flinke schep saus kunt nemen, omdat er halfvolle crème fraîche in zit. Dan krijg je uiteindelijk meer calorieën binnen dan het originele product en kun je dus aankomen.’

3 Tips

1. Neem iets minder van het originele product.

Waarom vruchtenkwark met laffe zoetstof- smaak kopen als je ook kunt kiezen voor fromage frais met vers fruit ? Oók licht. En vooral veel lekkerder

2. Verminder je drang naar vet en zoetigheid.

Stop in één keer drastisch of neem steeds iets minder suiker en vette producten. Je zult merken dat je lichaam er steeds minder behoefte aan heeft en er binnen een paar weken aan gewend is. Het kan. Echt! Ik vond koek en chocola altijd heerlijk maar vind het nu toch wel erg zoet en heb er geen behoefte meer aan.

3. Light producten zijn meestal een stuk duurder dan het originele product.

Dit komt vaak door de marketing die nodig is om het product te verkopen. Bekijk eens wat je kunt besparen en koop daarvoor iets moois wat je graag wilt hebben, een lekkere zeep, een créme, een leuk shirt. Zo zorg je beter voor jezelf.

 

Als je dit artikel waardevol vindt om fit en energiek te blijven help dan mee dit te verspreiden. Dit kan door middel van de social media knoppen.

Ik vind het ook altijd leuk als je een reactie achterlaat of een vraag hebt waarop ik een antwoord kan geven

Je kunt me bereiken via e-mail of telefonisch op 06-2392 1593. – groet Anja

 

PS. Wil je deze zomer nog beginnen met hardlopen? Meld je dan aan en doe met ons mee.

Je kunt hier zien hoe de online training eruit ziet. Als je wilt beginnen met hardlopen maar weet niet hoe lees dan mijn e-book Hardlopen. Zo Doe Je Dat.

 

Nb. Foto van Depositphotos.nl, door eskaylim.

Over de schrijver
Reactie plaatsen