08 juni 2018 

Waarom is mindfulness goed voor je?

Waarom mindfulness goed voor je is?

Mindfulness is goed voor je omdat het je anders leert om te gaan met wat er in je leven gebeurt.

In een eerder blog heb ik uitgelegd wat mindfulness is; kort gezegd wordt leer je jezelf te leven met aandacht voor nú, voor de plek waar je nu bent en voor wat je nu aan het doen bent. Dus niet in gedachten elders zijn. Vandaag vertel ik je waarom ik er zelf zo’n fan van ben geworden.

Waarom is mindfulness zo goed voor je?

Ik ben zelf fan van mindfulness geworden omdat het me veel rust in mijn hoofd heeft gegeven. Mijn hoofd is geen soort van vuurspuwende bal van onweersflitsen meer, maar voelt nu als een compacte gouden bol. Lekker rustig en toch krachtig.

Dit komt doordat ik me bewust geworden ben van het continue gemaal in mijn hoofd en hiermee stop zodra ik merk dat ik dat weer doe. Natuurlijk heb ik daardoor veel meer rust in mijn hoofd. En ik let er ook op dat ik niet teveel pieker over de toekomst. Wat ik wel doe is kijken waar ik over pieker, en dan besluit ik wat ik ga doen: óf actie te nemen en een oplossing te zoeken. Óf afleiding te zoeken, want soms kan ik er zelf niets aan doen; een wandelingetje maken, stukje hardlopen, iemand opbellen, spelletje doen op mijn telefoon.

Nu ik minder pieker, heb ik vanzelf minder stress, en dat is ook beter voor mijn gezondheid. Geen hartkloppingen meer, geen hoge bloeddruk. Geen hoofdpijn. Misschien dat jouw gepieker andere klachten tot gevolg heeft, dat kan natuurlijk.  Gespannen spieren bijvoorbeeld, pijn in je buik, rug op schouder. Als je wilt weten waar jouw stress in je lichaam zit, doe dan mijn Stresstest.

Anderen zeggen dit.

Iedereen heeft een andere reden om te beginnen met mindfulness. De ene persoon wil af van stress en weer een ander wil focus ervaren in de chaos.

Er zijn 5 belangrijke redenen waarom mensen blij zijn met mindfulness:

  1. Door mindfulness leer je hoe je jezelf goed kunt ontspannen.
  2. Met mindfulness kun je jouw interne dialoog uitzetten. Geen discussies in je hoofd meer die nooit ophouden. Geen gemaal meer. Heerlijk.
  3. Minder stress. Mindfulness is een wetenschappelijk bewezen methodiek om het stressniveau in je lichaam omlaag te brengen. Dat is goed voor je gezondheid.
  4. Meer focus. Eén van de onderdelen van een mindfulness training is doelen te stellen, acties te nemen, gerichte stappen te nemen. Hoezo mindfulness zweverig? Nee hoor, het geeft juist structuur en focus, leert je prioriteiten te stellen. 
  5. Mndfulness maakt dat je beter om kunt gaan met emoties, van jezelf en van anderen. Je leert je emoties te benoemen (denk aan boos, maar ook aan vertwijfeld, onzeker, verveeld, optimistisch, blij) en het is raar maar dat geeft je rust. Herkenning. “Oh ja, ik ben weer onzeker”. That’s me. Niets bijzonders.  En dan bepaal je zelf wat je er mee gaat doen. Weer die actie die mindfulness van je vraagt 🙂

Ik hoop dat je door dit blog beter begrijpt waarom zoveel mensen blij zijn met en kiezen voor mindfulness. En ben je overtuigd dat het iets voor jou kan zijn? Begin dan vandaag nog met de online training of meld je aan voor een training in Abcoude.

Heb je hierover een vraag? Laat het me weten of laat hieronder een reactie achter.

Mooi weekend! Anja

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen