Over stress
arrow_drop_up arrow_drop_down

Wat is stress? 

Kort gezegd: teveel spanning waardoor je energie opraakt. 

Stress heeft zijn voordelen:  het maakt je alert, actief, actiegericht en geeft je energie om te doen wat je moet doen. Voor een korte periode is stress nuttig en als er voldoende ontspanning tegenover staat is er niets aan de hand.

 

Stress heeft ook zijn nadelen: als je langere tijd onder druk staat, raakt je energie op. Dat is niet goed voor je gezondheid en in het ergste geval kom je in een burn-out terecht.

Je lichaam geeft de signalen zelf af in de vorm van emoties, fysieke klachten, mentaal (in je manier van denken) of in verandering van je gedrag. 


De tijd van een beetje stress naar burn-out verloopt in 5 fases:

Laag stressniveau

In deze fase is er nog niet zoveel aan de hand. De stress zorgt ervoor dat je beter kunt presteren en in deze fase herstelt jouw lichaam helemaal van de stress.

Je hebt af en toe wat last van spanning, maar na een nachtje goed slapen en overdag wat ontspanning ben je weer fit. Als je een gezonde leefstijl aanhoudt blijft je energieniveau goed op peil.

Vermoeid

De tweede fase is vermoeidheid. Je staat een korte periode onder druk. Het is tijd voor rust. Net zoals je na sport even rust neemt, neem je na een drukke periode op het werk of privé ook een rustmoment. Je lichaam geeft de signalen zelf aan, je moet er wel naar luisteren! Als je dit niet doet, loopt je batterij een beetje leeg. En wanneer je te vaak minder rust neemt dan je lichaam aangeeft, raakt je batterij uitgeput. Wil je weten  wat jou energie geeft, en wat jou energie kost, zodat je energieniveau weer op peil komt?  Je kunt dat zelf onderzoeken met mijn online cursus Een pakketje energie.

 

Chronische stress

Als  je langere tijd onder spanning staat spreek je over chronische stress. Je vraagt continu teveel van jezelf en herstelt onvoldoende. Hierdoor krijg je allerlei klachten. IWil je herstellen van jouw stress dan heb ik drie mogelijkheden voor je: individuele coaching, de online cursus Stop met stressen (binnenkort online) en mijn online cursus Een pakketje energie waarmee je ontdekt wat jou energie kost en geeft. Kom je er niet uit wat bij je past, stuur me dan een berichtje,  dan denk ik met je mee.  

Overspannen

De vierde fase is overspannenheid. In een relatief korte periode wordt er teveel van je geëist en staat jouw stress-systeem constant ‘aan’ ;  je energie begint op te raken. Het aantal (fysieke) klachten stijgt en jouw lichaam zoekt net zo lang naar klachten totdat je er wél naar luistert. 

In deze fase is het  belangrijk rust te nemen en energie te verzamelen.  Als het daarna weer wat beter gaat, hebben mensen de neiging om ‘gewoon’ weer verder te gaan. Als er op dat moment niets veranderd is aan je situatie en je manier van leven,  is het risico op terugval groot. Wil je jouw energie weer terug en hiertoe zelf  stappen zetten, klik dan hier voor mijn online cursus Een pakketje energie waarmee je ontdekt hoe je energie kunt verzamelen. Wil je individuele begeleiding,stuur me dan een berichtje. 

Burn-out

 De laatste fase is  burn-out.  Als je burn-out bent, ben je helemaal uitgeput en herstelt je lichaam bijna niet meer. Je bent op en het duurt vaak een lange periode voordat je accu weer opgeladen is.

Wil je jouw energie weer terug en anders met dingen leren omgaan op individuele basis? stuur me dan een berichtje. In de meeste gevallen zijn werkgevers heel bereid  om een individueel coachingstraject te bekostigen. 

Wil je weten waar je staat, doe dan hier mijn stresstest.