Hoe ga jij om met stress?
Stel er gaat iets mis, of er dreigt iets mis te gaan.
Je moet bijvoorbeeld een presentatie voor een groep geven terwijl je eigenlijk helemaal niet durft. Je moet naar het ziekenhuis voor onderzoek . Het bedrijf waar je werkt gaat reorganiseren en dit maakt je onzeker.
Of je baas beloofde je een promotie en die gaat naar een andere collega. Je staat op het voetbalveld en maakt je kwaad omdat je vindt dat de scheidsrechter niet goed fluit.
Allemaal situaties die spanning en stress kunnen opleveren. Heb je wel eens gemerkt wat er dan in je lichaam gebeurt?
Je hart gaat tekeer, je ademhaling versnelt, je voelt je spieren aanspannen, je begint misschien te trillen, krijgt een rood hoofd of raakt in paniek.
Als je mijn stresstest gedaan hebt weet je hoe jouw lichaam reageert bij stress.
Er is iets mis! Wat ga je doen?
Nu zijn er twee manieren om met dat gevoel om te gaan.
2 Manieren om met stress om te gaan
=> VECHTEN OF VLUCHTEN
Je kunt vechten, er tegen in gaan, van je af bijten, schreeuwen. Of vluchten, proberen weg te komen. Er niet aan denken, doen alsof het er niet is. Hopen dat het probleem vanzelf weggaat.
Helaas, beide tactieken werken misschien even, maar als je je probleem niet oplost wordt blijft het terugkomen. Op langere termijn helpen ze je niet verder. Je gezondheid wordt er zeker niet beter door.
Vechten of vluchten zijn automatische reacties, je doet het eerste wat in je opkomt zonder er verder bij na te denken. Iedereen heeft zijn of haar voorkeursreactie; de één vecht, de ander vermijdt. Als je van je af bijt, de discussie opzoekt, boos wordt, ben je een “vechter”. Als je problemen liever vermijdt, wegduwt, het moeilijk vindt voor jezelf op te komen, heb je een voorkeur om te “vluchten”. Zo zit je automatische piloot in elkaar.
=> STOPPEN
Wat je ook kunt doen, is stoppen. Ken je het spreekwoord “even tot 10 tellen”? Nou, dat bedoel ik hier met stoppen: voordat je op de automatische piloot reageert eerst even tot 10 tellen. En die 10 tellen mogen ook een uur worden, het gaat er om dat je afstand neemt van je probleem, er niet tegen vecht of van wegloopt, de situatie overziet. Je stopt even en besluit dan wat je gaat doen. Hoe erg is het nu eigenlijk écht?
Klinkt best lastig hè, ik zal je uitleggen hoe je dit doet.
De 4 stappen om te STOPPEN
- STOP (sta stil, doe even niets)
- TAKE A BREATH (haal adem, let op je ademhaling, dat geeft rust)
- OBSERVE (kijk naar wat er aan de hand is, overzie de situatie)
- PROCEED (ga verder en handel bewust)
Ik noem dit de MINDFUL STOP: bewust stoppen, ademhalen, overzien, bewust kiezen en actie.
Hier zie je het in een plaatje:
Is STOPPEN makkelijk?
Nee, STOPPEN is een uitdaging.
Als je stress hebt, heb je het gevoel dat je nu, direct iets moet doen. Even helemaal niets doen is op zo’n moment moeilijk, maar als je eenmaal gestopt bent neemt dit gevoel van haast af. Je hebt tijd om de situatie te overzien (Observe) en stelt jezelf deze vraag:
- Wat kan ik nu het beste doen?
Op deze vragen zijn heel veel verschillende antwoorden mogelijk. In een aantal gevallen zul je ontdekken dat het allemaal niet zo erg is als het lijkt, en je je druk maakt om niets belangrijks. Of je besluit het gesprek met iemand aan te gaan, hoe moeilijk je dat ook vindt. Soms zul je besluiten de situatie die je stress oplevert tóch aan te gaan, ook al is dit zwaar voor je.
Dan stel je jezelf de volgende vraag:
- Hoe kan ik goed voor mezelf zorgen?
Bijvoorbeeld: ik zit zelf in de situatie dat ik een zieke oom heb, die alleenstaand is en hulp nodig heeft, en daarom help ik hem, ook al weet ik dat dit ten koste gaat van mijn werk. Ik word regelmatig afgeleid door telefoontjes en het geeft spanning want je weet nooit hoe snel iemand achteruit gaat. Geen leuke dingen om mee bezig te zijn. Ik zorg goed voor mezelf door te zorgen dat iemand anders de contactpersoon voor de nacht wordt. En als ik niet bereikbaar ben zorg ik dat iemand de zorg overneemt. Ik doe wat ik denk dat ik moet doen, ook al is het wel een belasting. Ik doe het zó, dat het voor mij te doen is, zodat het geen onoverkomelijke berg wordt.
Keuzes hebben altijd een prijs, maar dit betekent niet dat ze buiten je macht liggen.
Waarom kun je beter stoppen dan vechten of vluchten?
Als je stopt kies je ervoor om bewust te kijken naar wat er mis is, en wat nu écht het probleem is. Dan kun je ook bewust besluiten hoe erg dit nu eigenlijk echt is, en wat je ermee gaat doen. Je zult merken dat je je dan minder laat meeslepen. Je gaat de situatie aan, in plaats van ertegen te vechten of ervan weg te vluchten. Dit geeft je rust, er komt een oplossing, je voelt je meer ontspannen en het is beter voor je gezondheid.
Train jezelf in het STOPPEN
Hoe meer je oefent in het stoppen, hoe meer je de positieve effecten ervaart en hoe beter je met stress leert om te gaan. Uit goed hersenonderzoek is gebleken dat de hersenen zichzelf tot aan de dood vernieuwen. Je kunt je hersenen bewust veranderen, door anders te gaan denken waardoor ook je gedrag verandert. De nieuwe gedachte, een bewuste reactie, wordt dan geleidelijk aan je nieuwe automatische piloot. Dit geeft je rust, en is beter voor je gezondheid.
Wil je hier meer over weten en jezelf in trainen? Omgaan met stress is een belangrijk onderwerp in mijn Mindfulness trainingen.
Je kunt die in een groep of indvidueel volgen, of online.
Heb je een vraag? Neem dan hier contact met me op.
Mooie dag, Anja Lefeber
Marina Morks
op 29 Jan 2019Anja-Lefeber
op 30 Jan 2019Danielle
op 30 Jan 2019Anja-Lefeber
op 30 Jan 2019Danny
op 31 Jan 2019Anja-Lefeber
op 31 Jan 2019Ralph
op 05 Feb 2019Anja Lefeber
op 05 Feb 2019