arrow_drop_up arrow_drop_down
13 juni 2019 

Boordevol energie - de 6 belangrijkste tips

Voel je je regelmatig uitgeput, futloos, moe en slapjes? Dan zou je vast meer energie willen hebben. De meeste mensen denken dan al gauw aan gezonder eten en meer bewegen. Nu is dat zeker belangrijk, maar er is meer. Er zijn namelijk 6 dingen die veel invloed hebben op je energie, je gezondheid en hoe fit je je voelt. Het zijn de 6 belangrijkste dingen waar je energie van krijgt (of waar je juist veel energie door verliest).

Hoe krijg je meer energie?

De hoeveelheid energie die je per dag hebt bepaalt voor een groot deel je humeur en hoeveel je voor elkaar kunt krijgen. Hoe meer energie je hebt, hoe meer je uit je leven kunt halen. Je voelt je fitter, en kunt beter tegen druk en stress. Heb je het gevoel dat je wel iets meer energie kunt gebruiken? Gebruik dan de onderstaande zes tips om energie te verzamelen!

1. Hoeveel energie zit er in jouw voeding?

Eet energie

Wie probeert wat kilo’s af te vallen let op het aantal kcal dat je eet; je valt af door minder kcal (energie) te eten dan je nodig hebt. Dat betekent kcal tellen.
Maar als je kijkt naar de energie in voeding, is het ook belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van je voeding. Wat zit er ín?

Je lichaam heeft voldoende voedingsstoffen nodig die jou energie geven. Vitamines, mineralen, vezels zijn belangrijk voor je lichaam..
Ik kies zelf zoveel mogelijk natuurlijke en onbewerkte producten en kook iedere dag zelf. Ja, het kost wat meer tijd maar daardoor eet ik niet onnodig veel vet, suiker en zout. Ik eet ook steeds minder producten met kunstmatige toevoegingen (te herkennen aan E-nummers), en daar voel ik me goed bij.

Hoe kies je producten die je de goede energie geven?

  • koop natuurlijke en onbewerkte producten
  • eet producten met vezels, goed voor je stofwisseling en spijsvertering
  • kies voor producten met weinig verzadigd vet en suikers, dit kun je aflezen op het etiket
  • drink water, 1 tot 1,5 liter is prima, spoelt je lichaam lekker schoon

En o ja, als je gaat eten, doe dan niets anders. Richt je aandacht op je eten en stop met al je andere activiteiten.
Zo proef je beter, en merk je sneller dat je genoeg gegeten hebt.

2. Beweging en sport geeft energie

Bewegen en sport geeft energie

Als je de hele dag binnen zit, word je vanzelf moe en slap. Je spieren hoeven niets te doen, je hart hoeft niet aan het werk, en je longen ook niet. Geen wonder dat mensen die veel zitten zich niet erg fit voelen. En geen wonder dat stilzitten het nieuwe roken genoemd wordt.

Door regelmatig te bewegen, te sporten en af en toe aan krachttraining te doen zul je je fitter voelen en krijg je vanzelf meer energie. En ondertussen maak je je lichaam sterker. Krachttraining kun je heel makkelijk thuis doen met wat gewichten als je niet naar een sportschool wilt.

Niet alleen krijg je meer conditie en uithoudingsvermogen, je merkt ook dat je fysiek sterker wordt. Je raakt minder snel uitgeput omdat je lichaam meer aankan. Op de korte termijn word je er moe van maar je zult merken dat je steeds meer energie hebt als je regelmatig beweegt en sport. Een trap op en af doe je dan lachend!

Wanneer je gaat sporten gaat je bloed sneller stromen waardoor al je cellen lekker veel zuurstof krijgen. Afvalstoffen worden afgevoerd en je lichaam zal je dankbaar zijn en …energie geven. Ik heb vaak gehoord van mensen uit mijn Loop je fit groepen dat ze in eerste instantie misschien niet veel zin hadden om te trainen, maar na afloop altijd blij waren en er beter van werden.

3. Zoek de (energie)balans

Ontspannen geeft energie

Energie is bij uitstek een kwestie van balans. Inspanning is prima, zolang er daarna maar weer een moment van ontspanning is. Je lichaam is net een accu die na een autorit weer opgeladen moet worden.

Hoe kun je je accu opladen?

Door iets te doen waar je plezier in hebt, blij van wordt, ontspant. Dat is voor iedereen anders.De een vindt het heerlijk om uitgebreid op de bank te gaan liggen, terwijl de ander er het liefst een heel weekend op uitgaat. Bos, stad, theater, concert, genoeg keuze.

Wat wel voor iedereen belangrijk is, is een goede nachtrust. Goed slapen zorgt ervoor dat je lichaam uitrust en energie opbouwt. Om snel in diepe slaap te komen is het belangrijk dat je een prettige slaap omgeving hebt(donker, stil, rond de 16 graden celsius), dat je je op tijd gaat voorbereiden (lichten dimmen, kalm worden, geen stimulerende middelen als alcohol en cafeïne, geen stress, geen tv, geen smartphone) en dat je iedere dag ongeveer rond dezelfde tijd naar bed gaat. Hierdoor val je sneller in slaap, slaap je beter en word je uitgeruster wakker.

4. Zorg voor een leeg hoofd

Positief denken geeft energie

Stress vreet energie. Gedachten die door  je hoofd malen, problemen en zorgen maken je moe en zwak.

Je hebt de meeste energie als je ontspannen bent, als je je kunt focussen en je bezig kunt houden met positieve gedachten. Doe daarom je best om je hoofd zo leeg mogelijk te houden. Schrijf  je gedachten van je af, maak je problemen concreet en maak een lijstje met de dingen die je wilt of moet doen. Het geeft overzicht en het ruimt je h0ofd zo lekker op. Hoe leger je hoofd is, hoe meer energie je zult ervaren. Dit is één van de dingen die je leert in de mindfulness training.

5. Samen gaat het beter en is het leuker.

Contact en steun geven energie

Wij mensen zijn sociale dieren en contact met andere mensen geeft ons energie. De leuke contacten bedoel ik dan, de mensen die je steunen, met wie je goed kan samenwerken. Zij geven je energie en die moet je vooral koesteren. Heb je in je omgeving mensen die je energie vreten, waar je pijn in je buik van krijgt, die je liever ziet komen dan gaan? Als je niets met ze te maken hoeft te hebben, laat ze dan links liggen en besteed geen aandacht en energie aan ze. Is er een reden dat je niet om ze heen kan? Zoek dan een oplossing, praat met iemand over je situatie en bekijk hoe je hiermee kunt omgaan.

6. Wat geeft jouw leven zin?

Zin om te leven geeft energie

Zingeving. Het is een groot woord. Wat geeft jouw leven zin? Hoe weet je of je leven zin heeft?

Moeilijke vragen. Ik vraag mensen vaak: wat is het eerste wat jij denkt als je ’s ochtends wakker wordt? Stap je vol energie uit je bed of zou je liever je dekbed nog even over je heen trekken en verder slapen?

Heb jij ‘s ochtends zin om weer aan de slag te gaan? Start je je dag vol energie, en kun je niet wachten om te gaan doen wat er op de planning staat?

Vraag jezelf eens af, wat geeft jou energie? Wat vind jij leuk om te doen? Waar word jij gelukkig van? Hoe wil jij iets bijdragen aan deze wereld? Door waardevol werk te doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent word je energieker.

Je kunt nog zo gezond eten, veel bewegen en sporten, maar als je je dagen vult met mensen die je energie vreten en dingen die je volstrekt niet belangrijk vindt zul je je nooit energiek en fit voelen.

Belangrijk dus om hier eens goed over na te denken als je je regelmatig moe en uitgeput voelt.

Wil jij meer energie hebben?

Bedenk dan voor elk punt wat je zou kunnen veranderen. Denk in kleine stapjes, zo klein dat je ze bijna niet ziet :). Dan zie je er het minst tegenop en merk je er niet zo veel van. Na een klein stapje neem je de volgende en zo zul je zien, na een maand kijk je trots terug.

75% van de gezondheidsklachten in onze westerse wereld ontstaat door onze manier van leven, en die heb jij in eigen hand.
Je manier van leven veranderen lukt het beste in kleine stapjes, en als je iets gaat doen wat simpel is en bij je past.

Extra tips voor meer energie!

Hierboven heb ik je verteld over de 6 dingen die grote invloed hebben op jouw energie. Ik heb een cursus gemaakt waarmee jij zelf kunt ontdekken wat jij het beste kunt doen om je energieniveau stap voor stap op te bouwen.

De cursus helpt je de 6 factoren die ik hierboven heb genoemd te doorlopen en te bepalen waar jouw energie wegloopt. Elke stap is praktisch omschreven, ik geef je informatie en stel je een aantal vragen, en zo krijg jij helder op welke punten je energie kunt winnen. Het is een actieplan geworden omdat jij gaat bepalen welke stappen jij  gaat nemen. Zo kun je gericht je gezondheid verbeteren en fitter worden. Je krijgt meer energie en hebt minder last van stress.

Op die manier haal je binnen een maand veel meer energie uit je lijf, en kun je de kwaliteit van je leven verhogen.

=> Bekijk deze cursus voor meer energie.

Over de schrijver
Marrit

Door

Marrit

op 27 June 2019

De factor zingeving is een hele interessante. Logisch, maar ik heb mij daar nooit echt bewust bij stil gestaan.

Anja Lefeber

Door

Anja Lefeber

op 27 June 2019

Ja Marrit, als je een doel hebt waar je echt voor gaat, is niets te veel en komen er super krachten boven. Mooie dag, groet van Anja

Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website