19 december 2019 

Gezond oud worden, zo doe je dat

Ik werk steeds meer met mensen die 55, 60, 70 en zelfs 80 (!)  zijn en die allemaal gezond ouder willen worden. Dus ik ben gaan onderzoeken WAT je dan het beste kunt doen. En ik heb de 3 belangrijkste tips  voor je verzameld.

De 3 belangrijkste tips om gezond ouder te worden

  1. Beweeg!

Al vanaf je 30e raak je geleidelijk spiermassa kwijt. Vanaf je 65e verloopt dat proces steeds sneller. Zo heeft iemand van 80 gemiddeld de helft minder spiermassa dan iemand van 30.

Het verliezen van spiermassa hoort bij het ouder worden, maar door te bewegen kun je dat voor een belangrijk deel voorkomen. Het is namelijk je leefstijl die bepaalt hoe snel dat proces verloopt. Een actieve leefstijl zorgt ervoor dat je spieren zich blijven vernieuwen en sterk blijven.
Actief blijven is heel goed voor je; blijf dus activiteiten ondernemen tot op hoge leeftijd en blijf nieuwe dingen leren (daarover vertel ik hieronder meer).

Langdurig zitten is echt ongezond en kun je maar beter niet doen. Als je de hele dag binnen zit, word je vanzelf moe en slap. Je spieren hoeven niets te doen, je hart hoeft niet aan het werk, en je longen ook niet. Geen wonder dat mensen die veel zitten zich niet erg fit voelen. En geen wonder dat stilzitten het nieuwe roken genoemd wordt.

Kom in beweging. 

Je kunt altijd beginnen met bewegen. In huis, en buiten. Alleen, of met een groep. Er zijn veel programma’s die speciaal zijn ontwikkeld voor bepaalde leeftijdsgroepen.
Bewegen geeft je energie, je bouwt een buffer op tegen stress en je krijgt er een goed gevoel van. Bovendien ontmoet je op die manier nieuwe mensen. Deze nieuwe vriendschappen verrijken je leven. Je ontmoet mensen met wie je misschien ook andere leuke dingen kunt doen, een kop koffie drinken, een dag op stap.

 

  1. Eet voldoende eiwitten

Naast bewegen om je spieren sterk te houden is het ook belangrijk om genoeg eiwit te eten. Eiwitten zijn de bouwstof voor je spieren. Hoe ouder je wordt, hoe minder snel eiwit wordt opgenomen in je lichaam. Daarom moet je méér eiwitten eten om je lichaam van voldoende bouwstenen te voorzien. Uit onderzoek blijkt dat het hier vaak mis gaat; veel ouderen eten vaak juist mínder eiwit in plaats van meer. Zo verslechtert de opbouw van nieuwe spieren in de loop van de tijd.

Waar zitten eiwitten in?

Eiwitten zitten in zowel dierlijke als plantaardige voedingsmiddelen.  Iedereen weet dat er eiwitten zitten in vlees, vis, kaas, eieren, kwark en melk. Maar zeker zoveel eiwitten vind je in plantaardige producten, bijvoorbeeld in graanproducten, peulvruchten, noten of paddenstoelen. En in groente! Voor een goede spieropbouw eet je minstens 20 gram eiwit per dag.

Gezond oud met eiwitten

 

 Samenvattend: Eiwit & beweging zijn essentieel voor spieropbouw en helpen je gezond oud te worden!

 

  1. Train je geest

    Een belangrijke voorwaarde om op een prettige manier oud te worden heeft te maken met je mentale blik. Als je positief naar het leven kunt kijken helpt je dat. Het is belangrijk om niet te lang bij de mindere dingen stil te staan, maar te accepteren en, naast misschien verdriet, verder te leven. Dat maakt het je makkelijker om verder te gaan en te genieten van wat er wél is. Het is natuurlijk om je eenzaam te voelen als je kinderen het huis uit gaan, of je partner of een andere geliefde is overleden. Maar je kunt nog steeds dingen ondernemen en actief zijn. Je hebt altijd een keuze.

Gezond oud, train je geest

 

Hoe train je je mentale kracht?

Er zijn veel manier om je mentale kracht te trainen. Het gaat erom dat je je hersenen actief houdt, net zoals je je spieren door beweging traint. Je kunt denken aan puzzelen, lezen, maar ook aan universiteitsprogramma’s die speciaal voor ouderen opleidingen en cursussen organiseren. Ik organiseer zelf mindfulness en ACT trainingen, die je aandachtsspier trainen en je leren omgaan met de moeilijke dingen in het leven. Zo word je mentaal sterker  en het leven leuker.

 

 

Gezond ouder worden is een keuze

Energiek en gezond ouder worden is een keuze die ook jij kunt maken. En je hoeft er niet mee te wachten, je kunt er nu al mee beginnen. Het maakt niet uit hoe oud je nu bent, of je je nu goed voelt en al dan niet problemen met je gezondheid hebt. Het is makkelijk om te vergeten dat de keuzes die je nu maakt ook invloed kunnen hebben op je gezondheid in de toekomst.

Zo word je met plezier ouder

Stel dus niet uit wat je vandaag kunt doen. Gezond ouder worden is immers een keuze. Maak gebruik van de kansen die je nu hebt zodat je later nog steeds veel energie en levensvreugde hebt.

Heb je hierover een vraag of wil je iets bespreken, neem dan contact met me op.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen