arrow_drop_up arrow_drop_down
30 augustus 2019 
in Bewegen

Wees Slim En Beweeg

Bewegen heeft een heleboel voordelen, behalve dat het gewoon leuk is!
Er zijn heel veel onderzoeken naar gedaan en steeds weer blijkt dat bewegen veel beter voor je is dan al gedacht werd.

De 5 belangrijkste voordelen van bewegen:

1. Beweging maakt je fysiek sterker, zowel op korte als lange termijn

Bewegen is goed voor je spieren en bloedsomloop. Het zorgt ervoor dat je bloedvaten en hart in goede conditie blijven. Dat je spieren en botten krachtiger en sterker worden. Door regelmatig te bewegen word je fitter en krijg je meer energie.

2. Bewegen helpt (dure) welvaartsziekten te voorkomen

Het verlaagt de bloeddruk (dit weet ik uit ervaring), het verkleint de kans op hart- en vaatziekten, verbetert de spijsvertering en stofwisseling waardoor je beter op gewicht blijft en overgewicht afneemt (weet ik ook uit ervaring), verlaagt het cholesterolgehalte in je bloed, en verlaagt de kans op diabetes type 2. Vooral duursporten (wandelen, joggen, lopen, fietsen en zwemmen) zijn heel goed voor je.

3. Bewegen maakt je mentaal sterker

Je bekijkt de dingen letterlijk vanuit een andere hoek en vindt plotseling oplossingen waar je al lang naar zocht. Opeens merk je dat je een nieuw idee hebt, dat geeft energie!
Bewegen ontspant, het biedt tegenwicht aan stress en depressies, en geeft je energie waardoor je minder moe bent. Als je niet goed slaapt maak jezelf dan moe door meer te bewegen.

4. Er komt meer zuurstof in je bloed waardoor je je beter voelt

In mijn blog van vorige week vertelde ik je dat zuurstof een hele belangrijke energieleverancier is. Als je beweegt krijg je zonder dat je het merkt bakken zuurstof binnen. Via je longen komt die verse zuurstof in je bloed terecht, en dat doet je heel goed.

5. Het kost weinig tijd

In Nederland kennen we de beweegrichtlijnen voor volwassenen en ouderen , de Gezondheidsraad geeft daarin advies over beweging voor kinderen en volwassenen: 

Beweegrichtlijn 2019

Dit zijn de beweegrichtlijnen voor volwassenen: 

  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
  • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
  • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.
  • En: voorkom veel stilzitten.

15o minuten in de week, liefst verspreid over meer dagen

Als je iedere dag zo’n 25 minuten beweegt ben je dus al goed bezig. Het gaat erom dat je een iets hogere hartslag krijgt en iets sneller gaat ademhalen. .

Die 150 minuten is wel minimaal, dat wil zeggen, zo roest je net niet vast! Als je nu echt minder dan die 150 minuten beweegt onthoud dan dat alle kleine beetjes helpen:

  • Neem de trap.
  • Laat de auto staan en pak de fiets.
  • Doe lopend of fietsend boodschappen.
  • Maak een wandeling tijdens je lunchpauze.
  • Stap een halte eerder uit de bus en loop 10 minuten.

En als je meer kunt en wilt: versterk je spieren en botten.

Spieren versterken

Regelmatig sporten en bewegen helpt om soepele en sterke spieren te krijgen en te houden. Je lenigheid, spierkracht, balans en behendigheid hebben hier baat bij. Dit is belangrijk om bijvoorbeeld vallen te voorkomen.

Spierversterkende activiteiten omvatten handelingen om kracht, uithoudingsvermogen en omvang van de spieren te verbeteren. Je kunt specifieke krachtoefeningen doen, maar ook veel sporten waarbij je moet rennen en springen, versterken de spieren. Denk bijvoorbeeld aan hardlopen, voetballen, tennissen, fitnessen of waveboarden. Ook activiteiten als zwemmen en fietsen die minder kracht kosten, maar wel langdurig volgehouden worden, versterken de spieren.

Versterk je botten

Als je regelmatig je botten belast, houd je deze langer sterk. Ongeveer rond je dertigste levensjaar is de dichtheid van de botten het grootst. Na je 45e wordt er meer bot afgebroken dan aangemaakt. Zowel bij de opbouw van de botmassa als het behoud, is beweging van belang. Regelmatig botversterkende activiteiten doen kan het proces van botafbraak zelfs afremmen.

Botversterkende activiteiten bestaan uit krachttraining en activiteiten waarbij het lichaam met het eigen gewicht wordt belast, zoals trampoline- en touwtjespringen. Als je al redelijk getraind bent zijn intensieve sporten waarbij je veel rent en springt (zoals bijvoorbeeld hardlopen, aerobics of volleybal) het best voor het verstevigen van je botten. Maar voor ongetrainde mensen of mensen die al last hebben van hun botten is dit niet geschikt. Die kunnen beter activiteiten kiezen, waarbij zij hun eigen gewicht dragen, bijvoorbeeld wandelen, traplopen of tai chi.

Bron: Kenniscentrum Sport.

Kom dus in beweging, en laat in een reactie achter wat je gaat doen om van deze voordelen te genieten. 

Wil je wel bewegen en houd je van wandelen, maar niet alleen? Doe dan mee met Fit Walk. Samen met een gezellige groep maken we een lange wandeling en ondertussen doen we spier- en botversterkende oefeningen. Meer weten? Kijk dan hier.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website